Drzewka Jabłoni

Podkładka: M-26, M-7, M-9

SZAMPION

Malus domestica 'Szampion' Jabłoń domowa 'Szampion' (Malus domestica 'Szampion') to odmiana czeska. Bardzo wcześnie wchodzi 
w owocowanie. Owocuje corocznie i obficie. Jej owoce są bardzo smaczne. Jest wrażliwa na mróz. Jabłoń domowa 'Szampion' jest jedną z najwcześniej dojrzewających odmian jesienią. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie września. Owoce są miękkie 
i bardzo słabo się przechowują. Owoce jej są duże lub średnie, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka jest gładka, zielono-żółta, pokryta czerwonym rumieńcem.

Odporność na choroby:

• jest wrażliwa na gorzką plamistość podskórną (konieczny oprysk nawozami wapniowymi),

• wrażliwa na choroby kory,

• wrażliwa na zarazę ogniową,

• średnio odporna na parcha,

• mało podatna na mączniaka. 

IDARED

Amerykańska odmiana jabłoni, pochodząca ze skrzyżowania odmian ‘Jonatan’ i ‘Wagener’. Owocowanie rozpoczyna bardzo wcześnie, zwykle 
w 3 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, corocznie. Kwitnie, w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia i w maju. Jest odmianą w dużym stopniu samopylną, co oznacza, że do owocowania nie wymaga zapylacza, ale jeśli zależy nam na stabilnym i obfitym owocowaniu – przyda się sąsiedztwo zapylaczy, np. ‘Cortland’, ‘McIntosh’, ‘James Grieve’. Drzewa tej odmiany rosną w pierwszych latach (do pierwszego, obfitego owocowania) silnie, potem wzrost słabnie. Tworzą koronę średnich rozmiarów, często małą, dość gęstą, z lekko zwisającymi rozgałęzieniami, licznie pokrytymi krótkopędami owoconośnymi. 

Odmiana dość wrażliwa na mróz, może ucierpieć przy temperaturze -25°C. Odporna na parcha jabłoni, ale wrażliwa na mączniaka (wymaga ochrony chemicznej, szczególnie w małych ogrodach). Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w październiku, konsumpcyjną – w styczniu. Przechowują się dobrze i długo. Owoce mają mocną, grubą, silnie błyszczącą, jasnożółtą skórkę z zielonkawym odcieniem i jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem z nielicznymi prążkami 
i smużkami. Jabłka są średniej wielkości, kuliste, spłaszczone przy kielichu i szypułce, ciężkie. Miąższ jest biały, z kremowym odcieniem, drobnoziarnisty, soczysty, jędrny, lekko kwaskowaty. Jedna 
z najpopularniejszych odmian jabłoni, ceniona ze względu na łatwość uprawy, efektowne owoce 
i możliwość przechowywania bez strat aż do wiosny.

ALWA

Miejsce wyhodowania: Polska Pochodzenie: siewka 
z wolnego zapylania odmiany Macoun 

Wzrost: silny, korona rozłożysta, luźna o sztywnych konarach, z niewielką liczbą krótkopędów, konary odchodzą do przewodnika pod dość szerokimi kątami i łatwo dają się odginać 

Zapylacze: Braeburn, Cortland, Delikates, Elise, Empire, Gala, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol, Lobo, Lodel, Pinova, Prof. Sprenger, Rubin, Szampion, Witos 

Odmiany zapylane: Braeburn, Elise, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Mutsu, Lodel, Szampion 

Dojrzałość zbiorcza: połowa października 

Przechowywanie: chłodnia 4-5 miesięcy, chłodnia KA 7 miesięcy 

Wytrzymałość na mróz: bardzo duża Podatność na choroby: parch – średnia, mączniak – mała, zaraza ogniowa – mała, choroby kory i drewna – bardzo mała.   

Owoc: średniej wielkości, kulisty, lekko spłaszczony z 5 wyraźnymi żebrami przy kielichu, które często przechodzą na owoc, skórka gładka i błyszcząca 
o zielonkawożółtej barwie zasadniczej, znaczną powierzchnię pokrywa karminowoczerwony, rozmyty rumieniec.

Golden

Stara amerykańska odmiana jabłoni. Owocowanie rozpoczyna wcześnie, zwykle w 3–4 roku po posadzeniu.Owocuje obficie, ale często przemiennie (lata o obfitym owocowaniu następują na przemian z latami, gdy owocowanie jest słabsze). Kwitnie, 
w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia
 i w maju.
Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Gloster’, ‘Papierówka’, ‘Melrose’, ‘Elstar’.
Drzewa tej odmiany rosną początkowo dość silnie, później wzrost słabnie. Tworzą wzniesioną, kulistą, luźną koronę z licznymi krótkopędami owoconośnymi. Owocuje także na długopędach. Odmiana wrażliwa na mróz, może ucierpieć już przy temperaturze -20°C. Średnio podatna na parcha jabłoni i na mączniaka.

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października, a spożywczą – 
w środku zimy. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, dzięki czemu zbiór można przedłużyć do końca października. Owoce mają nieco błyszczącą, jasnozielonkawożółtą skórkę, niekiedy z bardzo słabym, delikatnie prążkowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem oraz dość dużymi, zielonkawobrązowymi przetchlinkami. Owoce mają tendencję do łatwego ordzawiania. Jabłka są średniej wielkości, czasem mniejsze, kulisto-stożkowate, lekko żebrowane, zwykle wyrównanej wielkości. Ich bardzo smaczny miąższ jest kremowożółty, ścisły, średnio soczysty, winno słodki.
W przechowalni owoce tej odmiany łatwo więdną 
i trudno je tu przechować, ale te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku nawet do kwietnia.
Jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych jabłoni, ceniona też ze względu na obfite owocowanie i długi okres przechowywania owoców. Przy odpowiednim traktowaniu powinna sprawdzić się w ogrodach przydomowych i działkowych.

Jonagold

Amerykańska odmiana jabłoni, otrzymana w 1954 r. ze skrzyżowania odmian ‘Jonatan’ i ‘Golden Delicious’. Owocowanie rozpoczyna wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocuje dość obficie i regularnie. Kwitnie, w zależności od pogody, w drugiej połowie kwietnia i w maju. Jest odmianą obcopylną i do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Gloster’, ‘Idared’, ‘Cortland’, ‘Spartan’. Sama nie sprawdza się jako zapylacz dla innych odmian.
Drzewa tej odmiany rosną bardzo silnie, tworząc szeroko stożkowatą, średnio zagęszczoną koronę. Odmiana średnio wrażliwa na mróz, może ucierpieć w mniejszym lub większym stopniu przy temperaturze -25°C. Średnio podatna na parcha jabłoni, mało wrażliwa na mączniaka.

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, są też wytrzymałe na niewielkie spadki temperatury, co powoduje, że można zbiór przedłużyć do końca października. Owoce mają zielonkawożółtą lub kremowożółtą skórkę, niekiedy ze słabym, rozmytopaskowanym, karminowoczerwonym rumieńcem, pokrywającym do 30% powierzchni owoców. Przetchlinki szarawe, rzadko rozsiane na całym owocu. Jabłka są duże lub bardzo duże (osiągają 140–200 g), stożkowato kuliste, lekko żebrowane przy kielichu. Ich bardzo smaczny miąższ jest po zbiorze zielonkawobiały, później – zielonkawokremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie,
 w smaku zbliżony do ‘Golden Delicious’, ale nieco bardziej kwaskowaty.
W przechowalni owoce tej odmiany przechowuje się do lutego, a te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku nawet do marca.
Jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych jabłoni, doskonale nadaje się także na przetwory. Ze względu na silny wzrost (roczne przyrosty mogą przekraczać 1 m), konieczna uprawa na podkładkach silnie skarlających.

Gloster

Niemiecka odmiana jabłoni, pochodzi ze skrzyżowania odmian ‘Glockenapfel’ i ‘Richared Delicious’. Owocowanie rozpoczyna wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocuje corocznie
 i obficie. Kwitnie późno – na początku maja. Jest dobrym zapylaczem dla wielu odmian, szczególnie dla ‘Jonagold’. Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np. ‘Golden Delicious’, ‘Szampion’, ‘Idared’, ‘Elstar’.
Drzewa tej odmiany rosną początkowo silnie, później umiarkowanie, tworząc charakterystyczną, wzniesioną koronę o wydłużonych, często ogałacających się od środka gałęziach. Aby zapobiec silnemu wzrostowi młodych drzew, zaleca się przyginanie gałęzi.
Odmiana średnio wytrzymała na mróz, bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -25°C. Średnio wrażliwa na parcha jabłoni, mało podatna na mączniaka.

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie października. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, dzięki czemu zbiór można przedłużyć do końca października. Owoce mają lekko błyszczącą, zielonkawożółtą skórkę, z ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, który pokrywa ponad 75% powierzchni oraz jasnoszare, drobne przetchlinki. Jabłka są charakterystycznie stożkowate, duże (przy obfitym owocowaniu osiągają zwykle średnią wielkość). Ich smaczny miąższ jest białozielonkawy, ścisły, drobnoziarnisty, soczysty. W przechowalni owoce można przetrzymać do stycznia, a te pochodzące z chłodni dostępne są na rynku do końca lutego.

Camspur

Pochodzenie: Mutant Starkimson odkryty w 1967 
w Waszyngtonie.

Synonimy: Red Chief, Redchief Drzewo: Słaby wzrost drzewa. Posiada charakterystyczny wzrost dla form krótkopędowych. Tworzy liczne krótkopędy. Korona łatwa w formowaniu. Ze względu na wyższą odporność na mróz od innych odmian z grupy Red Delicious nadaje się do uprawy w polskich warunkach.

Kwitnienie i zapylanie: Kwitnie prawie równocześnie z odmianą Golden Delicious.

Zapylacze: Gloster, Golden Delicious, Elstar, Fuji, Idared, Gala, Evereste, Golden Hornet

Owocowanie: Bardzo obfite i coroczne. Ze względu na bardzo liczne zawiązywanie kwiatów, należy pamiętać o konieczności przerzedzania zawiązków, dla uzyskania pożądanej wielkość owocu.

Termin zbioru: ok. 5-10 dni przed odmianą Golden Delicious Reinders

Owoce: Średniej wielkości lub duży. Owoc ma bardzo atrakcyjny, intensywny karmazynowo - czerwony rumieniec, w 100% wybarwiony. Skórka twarda i gładka. Miąższ jest słodki, chrupiący. Lekko zielonkawy zwarty i jędrny, intensywnie aromatyczny. Barwa zasadnicza owocu zielona. Pod względem wybarwienia i kształtu jeden 
z najatrakcyjniejszych sportów Red Deliciousa.

Smak: Miąższ jest słodki, chrupiący. Lekko zielonkawy zwarty i jędrny, intensywnie aromatyczny charakterystyczny dla grupy Red Deliciousa.

Zdrowotność: Mało wrażliwa na mączniaka i zarazę ogniową, średnio podatna na parcha.

Przechowywanie: Długość okresu przechowywania podobna do innych sportów z grupy Red Delicious . Podatna na pleśnienie gniazda nasiennego.

Papierówka

Drzewko 2 letnie na podkładce M-26 (półkarłowe) 
o wysokości ok. 150 cm. Papierówka, znana także jako Oliwka Żółta, to odmiana deserowa. Dojrzewa w połowie lipca. W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, owocuje obficie. W Polsce należy do najbardziej znanych odmian. Uprawiana jest na całej półkuli północnej, gdzie tylko uprawia się jabłoń. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, a na glebach żyznych bardzo silnie. Tworzy koronę wzniesioną, luźną, szeroko-stożkową. Corocznie wytwarza wiele sztywnych, widlasto rozgałęzionych pędów.

OWOCE: Średniej wielkości, jasnozielonkawe, 
w pełni dojrzałości prawie białe, o zmiennym kształcie, najczęściej stożkowate, lekko żebrowane, z jednym żebrem silniej wykształconym
 i przechodzącym w formie kantu na cały owoc. Skórka gładka, cienka i sucha. Szypułka cienka, długa i często wygięta. Miąższ bardzo delikatny, aromatyczny, kwaskowaty, zielonkawobiały.

Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa pomarańczowa, James Grieve, Gloster.

Florina

Drzewo rośnie średnio silnie. Jest całkowicie odporne na parcha, średnio wrażliwe na mróz 
i mączniaka. Owocuje dość obficie. Daje średniej wielkości, wyrównane owoce, pokryte prawie 
w całości jaskrawoczerwonym rumieńcem,
 z soczystym, kwaskowatym, wysokiej jakości miąższem. Wymaga długiego okresu wegetacji. 
W lata chłodne owoce są mniej wybarwione i gorsze w smaku. Odmiana polecana do upraw amatorskich, szczególnie w cieplejszych rejonach kraju.

Dojrzałość zbiorcza: koniec października

Okres przechowywania: do marca

Odmiana: późnozimowa Pochodzenie: Francja Zapylacze: Delicious, Golden Delicious, Lobo

Rozstawa: 4m X 4,5m = 556szt./ha

Pielęgnacja: Nowo posadzonym drzewkom wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości, w celu przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami 
a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie młodego drzewka. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny.

Red Boskoop

Malus domestica Red Boskoop jest holenderską, bardzo popularną odmianą jabłoni domowej. Rumiane owoce o chropowatej skórce i kwaskowatym smaku zachwycają swoją piękną, intensywną barwą. Skórka przypominająca fakturą delikatną korę drzewa subtelnie odbija promienie słoneczne rozświetlając i ozdabiając drzewo. Piękne, biało-różowe kwiaty o intensywnym, słodkim zapachu otulają koronę drzewa gęstym puchem. Migoczące promienie słoneczne tańczące między płatkami kwiatów urzekają olśniewającym blaskiem różnokolorowych refleksów. Jabłoń domowa Red Boskoop zjawiskowo ozdabia parki oraz ogrody. Witaminy 
i antyoksydanty kryjące się w skórce jabłek odmiany Red Boskoop wspaniale ożywiają ciało i umysł. Orzeźwiający smak miąższu idealnie komponuje się ze słodyczą ciast i deserów. Na uwagę zasługuje fakt, że owoce nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, dzięki czemu fantastycznie kontrastują z miękkimi elementami deseru.

Gala

Nowozelandzka odmiana, pochodzi ze skrzyżowania ‘Kidd’s Orange Red‘ i ‘Golden Delicious’. Jej drzewa rosną słabiej niż średnio, tworzą szeroką, stożkowatą, średnio zagęszczoną koronę. Wymaga dość silnego cięcia prześwietlającego na przedwiośniu. Zaczyna owocować dość wcześnie, zwykle w 3–4 roku po posadzeniu. Owocuje obficie i częściowo przemiennie.

Odmiana dość wrażliwa na mróz, ale bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -20°C, średnio wrażliwa na parcha jabłoni, i mało podatna na mączniaka. Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj.
Odmiana obcopylna – do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa odmian zapylających, np: ‘Gloster’, ‘Golden Delicious’.

Odmiana późnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem nie opadają, a przetrzymane dłużej na drzewie wyrastają większe i nabierają intensywniejszego rumieńca na niemal całej powierzchni.
Owoce mają gładką, lśniącą, początkowo zielonkawożółtą, w miarę dojrzewania złocistożółtą skórkę, z paskowanym, marmurkowym, jaskrawym, szkarłatnoczerwonym rumieńcem. Stożkowate, wyraźnie żebrowane przy kielichu jabłka są średniej wielkości, przy obfitym owocowaniu mogą drobnieć – stąd zalecane przerzedzanie zawiązków. Ich bardzo smaczny miąższ jest kremowy, soczysty, drobnoziarnisty, kruchy i słodki.
W przechowalni owoce można przechować do grudnia, a w chłodni do marca.
Odmiana polecana do ogrodów przydomowych i działkowych, szczególnie 
w cieplejszych rejonach kraju.